Opbouw mbo opleiding bij ROVC


Welke mbo-opledingen zijn er?

Mbo-3

Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw ben je werkzaam bij een technische dienst of op de afdeling storing- en onderhoud. Je signaleert, analyseert en verhelpt storingen aan het werktuigbouwkundige deel van machines en installaties. Daarnaast voer je eenvoudige werkzaamheden uit in het elektrotechnische deel van machines en installaties.


Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Als eerste monteur service en onderhoud en instrumentatie verhelp je storingen aan apparatuur en installaties aan elektrotechnische apparatuur en installaties. Denk hierbij aan volautomatische melkmachines, lasrobots, sorteermachines, productie(machines), kopieermachines en consumentenelektronica. Indien mogelijk repareer je de apparatuur. Daarnaast verricht je onderhoud en breng je modificaties aan in genoemde machines, apparatuur en installaties.


Servicemonteur koude- en klimaatsystemen

Als servicemonteur koude- en klimaatsystemen inspecteer, onderhoud en repareer en verbeter je koudesystemen en kleine luchtbehandeling- en klimaatinstallaties, zoals airco’s en warmteterugwin-installaties. Als het nodig is, vervang je complete toestellen en alles wat daarbij hoort. Ook stel je soms kleine luchtbehandeling- en klimaatinstallaties in bedrijf. Je controleert in dat geval de werking en eventueel stel je de installatie opnieuw af. Als servicemonteur koude- en klimaatsystemen spoor je storingen op en verhelp je deze door de benodigde reparaties uit te voeren. Bij het onderhoud controleer je de technische staat en maak je de onderdelen van de installatie schoon. Daarna stel je de installatie opnieuw in.


Mbo-4

Technicus service en onderhoud werktuigbouw

Als technicus service en onderhoud werktuigbouw ben je verantwoordelijk voor service en onderhoud aan verschillende krachtbronnen, werktuigen, (productie)machines en -installaties en apparaten. Je plant onderhoud, voert een deel zelf uit en laat een deel uitvoeren door collega’s. Vervolgens zorg je voor het inregelen, afstellen en zo nodig programmeren van de besturing of aandrijving. Dit doe je zelf of je zorgt dat dit gedaan wordt door iemand die hierin is gespecialiseerd. Wanneer het nodig is, breng je als technicus verbeteringen aan.


Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Als technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie, verzorg je service en onderhoud aan verschillende elektrotechnische machines, installaties en apparaten. Denk hierbij aan volautomatische melkmachines, lasrobots, sorteermachines, kopieermachines en liften. Je plant en voert onderhoud uit. Vervolgens wordt door jou de besturing of aandrijving ingeregeld, afgesteld en zo nodig geprogrammeerd. Als het nodig is, breng je verbeteringen aan. Als Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie werk je meestal bij productie- of servicebedrijven.


Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen

Als technicus maintenance koude- en klimaatsystemen stel je allerlei soorten koudesystemen en grote luchtbehandelingssystemen in bedrijf. Daarnaast inspecteer, onderhoud en verbeter je de systemen en/of installaties. Ook worden door jou mogelijke storingen gelokaliseerd, geanalyseerd, verholpen en gerapporteerd. Bij storingen of defecten bepaal je of repareren mogelijk is. Ook adviseer je over het eventueel verbeteren van een installatie.


Mbo-opleiding bij ROVC

ROVC Technische Opleidingen is marktleider op het gebied van trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Jaarlijks volgen meer dan 13.000 mensen een praktijkgerichte opleiding bij ROVC met als doel efficiënter, daadkrachtiger en competenter te functioneren. ROVC Technische Opleidingen biedt mbo-opleidingen volgende de Beroeps Begeleidende Leerweg (bbl) aan. In de mbo-opleidingen van ROVC staan de praktijk en techniek écht centraal. De opleidingen richten zich hoofdzakelijk op maintenance. Je doet de kennis en vaardigheden op die je in jouw werk nodig hebt. Je leert storingen oplossen, machines onderhouden en/of in bedrijfstellen, zodat je kunt werken aan reeds bestaande installaties en machines.

Verschillende cursuslocaties:
ROVC heeft verschillende cursus- en practicumlocaties door heel Nederland. Dit scheelt reistijd!